Välkommen till Winebee!

Den här sidan innehåller alkoholhaltiga drycker, för att besöka denna sidan måste du vara 20 år eller äldre.


Domaine de Rocheville

Arbetar med Terra Vitis

Producenten Domaine de Rocheville arbetar aktivt med Terra Vitis, som är en märkning för hållbar vinproduktion.

Geografi

Saumur Champigny-benämningen är ett av de mest välkända Loire-vinerna. Den hittas i hjärtat av Loire-dalen. Ler- och kalkstensjordarna i Rocheville är bland de mest intressanta i regionen. “Champigny” kommer från latinets campus ignis, vilket betyder eld-fält, en etymologi som säger mycket om jordens potential. Denna benämnings karaktärsdrag bestäms av två parametrar: klimatet och jordmånen. Jordmånen är sammansatt av tuffeau (kalksten). Denna svampiga sten har förmågan att lagra överflödigt regnvatten under vintern och gradvis frige det under torra perioder. Detta säkerställer att vinrankorna göds hela tiden och regelbundet. Saumur Champigny drar fördelar av ett mikroklimat. Beskyddat i sydöst av Fontevraud-skogen, av Loire i nordöst och av Thouet i väst, så åtnjuter det den lägsta regnmängden i regionen, med ett medelmått på 600 mm per år. Som en jämförelse så har Angers, som ligger 40 km bort, 850 mm per år, och Cholet, 60 km bort, har en årsmedelnederbörd på 950 mm. Tack vare dessa betingelser kan man producera fulla, sammetslena, fruktiga viner.

Producenterna

Domaine de Rocheville är en av de senaste vingårdarna som skapats under Saumur Champigny-benämningen. Philippe Proché, en vinentusiast, hade letat efter en vingård i detta område i åratal: efter flera försök upptäckte han slutligen landområdet i Pamay, där han baserade Domaine de Rocheville vid slutet av 2004. De första druvorna skördades 2005, tack vare hjälp från hans fru, Agnes, och Jerome Callet, en ung jordmånsspecialist, samt teknisk support från Mickael Hardouin. Sedan dess har de fortskridit med en räcka av viner, en större erfarenhet, en skarpare filosofi, och hela tiden ökande erkännande. Domaine de Rocheville rullar på och planerar att grundlägga sin egen vinpress inom de närmaste åren.

Filosofi

Domaine de Rocheville har alltid försökt att fullständigt avtäcka karaktärsdragen hos Chenin- och Cabernet-druvsorterna, genom att behandla vinrankan och dess miljö med respekt. Jorden bearbetas mekaniskt och gräs tillåts växa i vingårdarna för att uppmuntra vinrankorna att skicka sina rötter djupt ner i kalkstenen, vilket gör vinrankorna starkare och ökar deras naturliga motstånd mot sjukdom. Häckar har återplanterats för att gynna den ekologiska mångfalden och utvecklingen av gynnande insekter vilket säkerställer en bra biologisk balans. Vinrankorna tränas väldigt noggrant och försiktigt (beskärs, avknoppas, tunnas och så vidare), vilket säkerställer de sundaste möjliga betingelserna för druvorna att utvecklas fram till skördetid. Behandling används endast om det är strikt nödvändigt och tillämpas sparsamt, och endast produkter godkända av Terra Vitis, den organisation som främjar hållbar vinproduktion i Frankrike, används. Mestadelen av skördandet görs för hand och vinet produceras på traditionellt sätt. Regeln är att föra druvorna till vinpressarna när de befinner sig i ett perfekta stadiet av mogenhet och att producera ett vin enligt karaktärsdragen för årgången. Den tid som det tar för vinet att laka ur varierar beroende på jordmånen. Vinerna mognas i tankar, fat eller tunnor, beroende på den typ av vin som efterfrågas.

Mer

Urval från leverantören

HR Saumur Champigny - Vieilles Vignes

Domaine de Rocheville
Frankrike
318kr
Läs mer

Le Fou du Roi

Domaine de Rocheville
Frankrike
298kr
Läs mer

La Dame

Domaine de Rocheville
Frankrike
218kr
Läs mer

Nyheter och event

Vinlandet Franken : En Guide

20 mars 2017

Vi har fått lov att publicera ett utdrag ur boken Vinlandet Franken : En Guide av Lennart Rammer utgiven på förlaget Grenadine Bokförlag/Stevali Produktion. Utdraget handlar om…