Välkommen till Winebee!

Den här sidan innehåller alkoholhaltiga drycker, för att besöka denna sidan måste du vara 20 år eller äldre.


Weingut Rudolf Hofmann

Vår spirande historia

Först var det en hobby. Från detta byggdes en liten källare i vilken vi pressade druvor från de lokala vinodlarna i vårt lilla källarvalv. Företaget marknadsfördes under namnet Özelt-Hof. Från hobby blev det passion. År 2000 sattes de första plantorna. Bröllopet med Burgi, födelsen av vår dotter Sofia och sedan de första egna druvorna. Ett trevligt år, sedan en bra årgång. De följande åren ändrades tecknen: klarheten, omstrukturering, modern vingård och koncentration på tre vita druvsorter. Nu är vi där vi ville vara. Ried Fuchsenrand med sin höga andel av Grüner Veltliner, men också Sauvignon Blanc och Riesling bildar kärnan. Nyförvärvet kännetecknas av mer än 50 år gamla vinstockar och unika egenskaper i förhållande till vin, hälsa och arom. Från hobbyn blev det ett kall till slut. En väg är jag stolt över.

Filosofi

Vår vingård står för resurshushållning och miljö ansvar. Med oss stöds och sätts gamla fungerande cykler i rörelse. Ekologisk förvaltning går hand i hand med professionalism och kvalitet. Arbetsgruppen för hållbar vinodling i Traisental initierades av mig och behandlar frågan om miljöresurser på en vetenskaplig grund. Vingårdarna ligger på högplatån i Fuchsenrand och Kogl och är något sluttande mot sydväst. Mångfalden av olika jordar och mikroklimatet i Traisental är fantastisk. Det marina sedimentet, massan, den lösa jorden, leran alternativt gruset inom ett par meter ger vinerna ett enormt utbud av dofter och smaker. Vi skördar mellan september och november, bara manuellt och alltid i flera steg. Finessen som vi vill uppnå genom detta präglar våra viner.

Våra vingårdar

Ried Fuchsenrand (Oberndorf)

Fuchsenrand är ett kyligt, blåsigt läge vid Oberndorfer-platån. Jorden består huvudsakligen av kalk, marina sediment och lös jord. Alla de egenskaper som leder till en uttalad, sval doft från druvorna Grüner Veltliner, Sauvignon Blanc och Riesling.

Ried Koglberg (Oberndorf)

Koglberg är beläget väster om Ried Fuchsenrand till Kellergasse. Jorden är djupare och mer varierande. Långt under Oncophoraböden, och över Hollenburger massivet finns ett tunt lager av lös jord. Detta ger Riesling och Grüner Veltliner mer karaktär och förnimbar mineral.

Ried bergen (Wagram)

Som det kan förväntas från Wagram, är den dominerande marken felfri och meterdjup lös jord. Grüner Veltliner och Sauvignon Blanc drar nytta av detta och visar den typiska lösa jordens karaktär i sin renaste form.

Ried Lichtwert & Ried wiege (St. Andrä)

Ried Lichtwert & Ried wiege är något som liknar ett insidertips bland vingårdarna. På ytan imponerar det inte, men under ytan hyser de en hemlighet som gör dem unika i Österrike. Det fina kristallklara grundvattnet från berggrunden vid Oncophoraböden och vattnet som kommer från Bayern har kommit för att vara i Traisental. Vinerna från dessa vingårdar, Grüner Veltliner och i framtiden även Riesling, är harmonisk och mognar lite snabbare.

Vinodling och klimatförändringen

"Anpassning och begränsning möjliggörs med hjälp av Traisental som föregångsregion” detta är den centrala angelägenheten för hållbar vinodling av AG Sustainable Winegrowing Traisental. Syftet med detta projekt är att identifiera, som ett exempel, anpassningsåtgärder för klimatförändringar och begränsande åtgärder för utsläpp av växthusgaser med hjälp av Traisental som föregångsregion för vinodling
  1. Förebygga de negativa effekterna av klimatförändringarna på vinodlingen; och
  2. minska CO2-utsläpp under vinproduktionen och marknadsföring (förpackning, lagring och distribution).
  3. göra hållbart vin med produktionstekniken utifrån förebilden av Traisental för det lokala vinodlingsområdet som en modell för andra vinodlingsregioner. För detta projekt har vi tagit följande partners i båten:Austrian Research Centers GmbH -ARC University of Natural Resources and Applied Life Sciences HBLA and BA Klosterneuburg IK Traisental SERI (Sustainable Europe Research Institute) Lower Austria
Projektdata samlas från vingårdar och källare i hos de deltagande vinproducenterna. Detta inkluderar separata mätningar av utsläpp av växthusgaser av vingårdsjordar, litteraturdata, väder- och avkastningsdata och intervjuer med praktikserande. Hållbarhets förbättringar uppnås, framför allt genom att undersöka möjligheterna för att uppnå växtskyddsåtgärder i betydelsen att införliva växtskydd. Den klimatpåverkan anpassas till de krav som finns i vinodlingsindustrin. Valet av åtgärderna är det förberedande arbetet samtidigt för att genomföra ett framgångsrikt projekt.

Terra Preta Vitis - Vad är det?

Ursprungsbefolkningen i Sydamerika kom på vad vetenskapen arbetar med idag, som baserar sin forskning om jordupptäckter: med trästolpar, extremt stabil humus som byggs upp och i vårt fall, använt som underlag för klimat odling. Idén till Terra Preta med klimatneutral vinodling kommer ursprungligen från vinregionen Traisental. I forskningsprojektet "Weinklim" togs de första stegen för att förstå de vetenskapliga data om mark, klimat och klimatpåverkan i alla processteg. Olika modeller representerar potentialen för att minska utsläppen av växthusgaser och deras resultat var tydliga: jorden är nyckeln till klimatneutral vinodling!

Enligt kunskapen, följer gärningen

Den logiska följden var Terra Preta Vitis. Kombinationen av biomassan (pressrester, beskärningar och gräs mm.) produceras automatiskt i vingården och är grunden för jordbearbetning och nyckeln till hållbar vinodling. Träförgasning: är inget nytt. I motsats till den vanliga praxisen att återvinna, räknas pyrolysen här i en träförgasare, resultatet av pyrolys gas som används för energiproduktion och det återstående kolet återförs i kolets kretslopp i jorden.

Fördelarna med Terra Preta Vitis

Endast en noggrann kompostering av "biologiskt avfall" med kol blir dessa basmaterial en värdefull svart jord. Fördelarna är många och sträcker sig från mat och livsmiljö för markfaunan, till en minskning av utsläppen av växthusgaser från jorden till den förbättrade kapaciteten av vattenförvaringen och humusuppbyggnaden!

Vår vision

Ändra processtegen mot en balanserad CO²-balans. Klimatneutral vinodling utan att köpa CO²-certifikat. Gott vin från levande jord

Mer

Urval från leverantören

Donauwinzer Grüner Veltliner

Weingut Rudolf Hofmann
Österrike
148kr
Läs mer

Nyheter och event

Vinlandet Franken : En Guide

20 mars 2017

Vi har fått lov att publicera ett utdrag ur boken Vinlandet Franken : En Guide av Lennart Rammer utgiven på förlaget Grenadine Bokförlag/Stevali Produktion. Utdraget handlar om…